Centro Médico Psicologia

Los mejores psicólogos Barcelona

Com et pot ajudar la teràpia cognitiva conductual?

En el camp de la psicologia, hi ha múltiples tractaments i mètodes per tractar les malalties i trastorns relacionats amb la salut mental. No obstant això, la teràpia cognitiva conductual es destaca, en l’actualitat, per ser una de les tècniques més utilitzades pels professionals de la salut mental, ja que és capaç d’ajudar a resoldre problemes com trastorns d’ansietat o d’estrès posttraumàtic, atacs de pànic, addicció i altres trastorns mentals.

La psicologia per a teràpia cognitiva conductual va ser desenvolupada entre el 1960 i 1970. Ràpidament, aquest tipus de teràpia es va convertir en una de les més utilitzades dins dels consultoris per la seva alta efectivitat per curar una àmplia gamma d’afeccions mentals.

Què és la teràpia cognitiva conductual?

La teràpia cognitiva conductual és una tècnica psicoterapèutica que empra diverses estratègies per canviar els patrons de pensament i conducta dels pacients.

D’acord amb l’Associació Nacional de Terapeutes Cognitiu-Conductual dels Estats Units, aquesta teràpia de conversa per als problemes de salut mental té la seva base en la resposta emocional que aporta el model cognitiu. És a dir, la psicologia per a teràpia cognitiva conductual afirma que els pensaments són els responsables del comportament i sentiments dels individus, i no els aspectes externs com situacions i persones.

En aquest sentit, la teràpia cognitiva conductual suggereix que cada persona té més poder i control sobre la seva situació i afeccions del que creu. Per aquesta raó, el nostre equip de professionals utilitza aquest tractament per ajudar els pacients identificar, entendre i superar els pensaments negatius que estan afectant el seu present i relacions interpersonals.

Teràpia online
Reserva la cita ara

Entre les principals afeccions mentals que tracta la teràpia cognitiva conductual, s’han d’esmentar les següents:

 • EstrèsAtacs de pànic
 • Problemes d’ira
 • Trastorns de l’alimentació
 • Desordre de personalitat
 • Trastorns d’ansietat
 • Addiccions
 • Depressió
 • Fòbies com la fòbia social, Arachnophobia, agorafòbia, cancerophobia, entre d’altres.
 • Trastorn bipolar
psicologo asperger y tea

Tipus de teràpia cognitiva conductual

Una de les principals diferències entre altres tècniques psicoterapèutiques i la teràpia cognitiva conductual i és que aquesta última es destaca per ser una de les que més ràpid aporta resultats als pacients.

Aquesta teràpia es caracteritza per ser summament breu si es compara amb altres tècniques, de manera que les sessions compten amb un nombre fix, garantint solucions adaptades a les necessitats i problemes de cada pacient. Hi ha diversos tipus de teràpia cognitiva conductual que, encara que totes treballen els pensaments negatius i irracionals, es diferencien entre si per les seves enfocaments i objectius. Els tipus de teràpia cognitiva conductual són:

 • Teràpia cognitiva, té com a objectiu identificar i millorar els patrons de pensament, els comportaments distorsionats i les respostes emocionals.
 • Teràpia conductual dialèctica, mentre treballa els pensaments i comportaments negatius, ajuda als pacients a aprendre a regular les emocions.
 • Teràpia multimodal és un dels tipus més integrals, ja que afirma que les afeccions mentals s’han d’abordar des de 7 modalitats interconnectades, com ho són els factors interpersonals, l’afecte, la sensació, la cognició, les consideracions biològiques, el comportament i les imatges.
 • Teràpia racional emotiva conductual, aquest tipus de teràpia cognitiva conductual ajuda a identificar i reconèixer els pensaments irracionals, mentre es treballa per canviar-los.

Principals beneficis de la teràpia cognitiva conductual

La psicologia per a teràpia cognitiva conductutal destaca que l’ésser humà pot canviar la seva situació particular, canviant abans els seus pensaments negatius o irracionals. Així mateix, tot i que la teràpia cognitiva conductual és reconeguda pels seus resultats en un curt termini de temps, s’ha d’assenyalar també que en moltes ocasions, aquesta tècnica pot requerir molta feina i esforç per part de l’pacient, ja que en certa mesura, ha de passar per un procés d’autoreflexió i coneixement.

En aquest sentit, a continuació es presenten algunes dels beneficis més destacats de la teràpia cognitiva conductual.

Brinda suport als pacients

Travessar un procés de recuperació d’un trastorn mental, mai és fàcil. Per això, la teràpia cognitiva conductual, com a teràpia de conversa suposa una xarxa de suport important i substancial a aquells pacients que estan experimentant canvis en la seva vida, mentre afronten els seus problemes mentals.

Millora l’autoestima

Molts dels trastorns mentals tenen el seu origen en la baixa autoestima dels pacients i, fins i tot, això pot portar-los a una espiral de pensaments negatius influenciats per la baixa autoestima i viceversa. Per sort, la teràpia cognitiva conductual ajuda a enfortir l’autoestima, ja que els pacients han de treballar en si mateixos per trobar una solució als seus trastorns.

Ajuda a controlar els atacs d’ira

Els trastorns mentals poden generar en els pacients sentiments de vergonya que els poden conduir a atacs d’ira cap a tot el que l’envolta. La teràpia cognitiva conductual proporciona les eines necessàries perquè el pacient aprengui a dirigir i controlar la ira, així com les emocions i sentiments aclaparadors.

Ajuda a millorar la comunicació

Un dels principals problemes de les persones amb trastorns mentals és que se’ls dificulta expressar els seus sentiments, emocions i pensaments en les seves relacions interpersonals. Amb la teràpia cognitiva conductual, els pacients superen la vergonya o l’enuig que significa comunicar les seves opinions de manera efectiva.

D’altra banda, a l’finalitzar les sessions de l’tractament, els pacients es troben en condició d’afrontar de forma positiva situacions adverses de la seva quotidianitat.

Incrementa el pensament positiu

Un dels objectius principals de la teràpia cognitiva conductual és canviar els patrons de pensament i comportament negatius i distorsionats, per altres més realistes i positius. D’aquesta manera, el pacient pot aturar el cicle perjudicial de baixa autoestima, culpa, vergonya, ira i enuig per començar a canviar la seva realitat a través d’una percepció més positiva de la vida.

Conclusió

Sens dubte, la teràpia cognitiva conductual és una de les millors tècniques per tractar els trastorns mentals més comuns en la societat actual. Amb ella, els pacients aprenen a identificar els seus problemes, afrontar situacions extremes com el dolor, gestionar la ira i comunicar eficientment els seus sentiments a les persones que l’envolten. No obstant això, s’ha de destacar que l’èxit de la teràpia cognitiva conductual dependrà en gran mesura de l’esforç i dedicació de l’pacient.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Teràpia online

Lectures que poden interessar-te

Te llamamos

  Subscribe to get 15% discount

  Si continúas usando este sitio, aceptas el uso de cookies. Más información

  Los ajustes de cookies en esta web están configurados para «permitir las cookies» y ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues usando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en «Aceptar», estarás dando tu consentimiento a esto.

  Cerrar