Centro Médico Psicologia

Conseqüències psicològiques quan estàs a l'atur

Durant dècades, s’han realitzat múltiples investigacions orientades a determinar els efectes psicològics de l’atur en la població. Efectivament, tots els estudis han demostrat que la desocupació té la capacitat de generar un fort impacte en la vida personal i en el benestar de les persones. Al costat dels efectes socioeconòmics que porta amb si estar aturat, s’ha de destacar com a principal conseqüència el deteriorament de la salut mental dels individus.

Amb l’objectiu de conèixer amb més detall els tipus de conseqüències psicològiques de la desocupació, en aquesta ocasió es realitza un petit repàs dels símptomes més comuns i freqüents experimentats per la població desocupada. Una condició laboral els efectes negatius sobre la salut mental s’aprofundeixen a mesura que la condició de desocupació es perllonga en el temps.

Així mateix, és important assenyalar que la resposta psicològica davant els problemes d’atur tendeix a variar amb relació a l’edat, classe social, responsabilitats econòmiques i la personalitat de cada individu. En termes generals, un ciutadà mitjà, que depèn del seu treball per subsistir, pot patir d’alteracions de la son, ansietat, trastorns gastrointestinals, depressió, etc.

Principals conseqüències de la desocupació a la salut mental de l’individu

Els efectes psicològics de l’atur tenen la capacitat d’afectar la salut mental i física dels individus que pateixen aquest problema laboral. No obstant això, els símptomes generats per la desocupació no es presenten a el mateix temps ni de manera immediata a la pèrdua de la feina.

De fet, hi ha una sèrie de fases, que es detallen més endavant, en què progressivament es desenvolupen problemes d’atur com l’ansietat. Al llarg d’un conjunt d’etapes que transcorren en el temps, l’impacte psicològic de la desocupació s’aprofundeix, derivant en problemes gastrointestinals, cansament físic, així com desequilibris alimentaris, com la pèrdua de la gana.

Terapia contra la ansiedad
Teràpia online
Reserva la teva cita ara

Fins i tot, l’estrès generat per la desocupació s’encarrega d’impulsar la segregació d’hormones com el cortisol i adrenalina que afecten el correcte funcionament de l’organisme. Com a conseqüència de l’estrès permanent, els individus a l’atur tenen més probabilitats de patir problemes cardiovasculars, dolors musculars, hipertensió, canvis d’humor, rampes, etc.

En termes emocionals, la tristesa, els pensaments negatius, la inseguretat, la desesperació, baixa autoestima, sentiment de fracàs, pensaments negatius o fins ansietat són alguns dels símptomes dels problemes d’atur en la població. Per aquest motiu, és important que si s’arriba fins aquest punt es duguin a terme teràpies per a l’ansietat. Ja que, es pot arribar a intensificar la irritabilitat, la frustració i el mal humor.

 

Símptomes emocionals més comuns com a conseqüència de la desocupació

Hi ha un conjunt de sentiments que l’individu pot experimentar durant les diferents fases psicològiques que porta amb si la desocupació. A continuació, s’assenyalen alguns dels principals i més comuns símptomes emocionals, independentment de les fases que s’esmenten més endavant.

Sentimients de fracàs

El fracàs és un dels principals sentiments que pot arribar a experimentar una persona que té problemes d’atur. L’individu no només experimenta la sensació d’haver fallat, sinó que a més, es produeix un sentiment de culpa i responsabilitat per la seva actual situació laboral.

El fet de no haver aconseguit mantenir l’ocupació genera sentiments de fracàs, a l’igual que en aquelles persones que han tingut la possibilitat de trobar una nova feina durant un lapse perllongat.

Pèrdua de motivació

La pèrdua de la motivació és un sentiment que es pot establir dins de les fases emocionals més avançades dels efectes psicològics de l’atur. A l’no aconseguir emprar-després d’un llarg període d’intents fallits, l’individu experimenta la desmotivació que incideix sobre els seus desitjos i esforços per aconseguir una nova feina.

L’aprofundiment d’aquests sentiments pot arribar a alts nivells d’intensitat, derivant en el deteriorament de la salut mental. Com a resultat, la desocupació es converteix en un factor de risc de trastorns psicològics com la depressió i l’ansietat.

Per aquest motiu, la intervenció psicològica passa a representar una necessitat imprescindible per combatre els pitjors efectes i els problemes de la desocupació.

S’experimenta la vergonya

Un altre dels sentiments més comuns que porten amb si els problemes d’atur és la vergonya personal, que es posa a manifest a l’reconèixer la desocupació davant d’altres persones. Per a un important percentatge de la població, l’ocupació té un caràcter dignificador que impulsa les persones a sentir vergonya a l’reconèixer la seva desocupació.

Comença la desesperança

Depenent de les condicions econòmiques de l’aturat, perdre una feina o romandre desocupat durant un llarg període de temps produeix desesperança. Un sentiment totalment comú en individus que posseeixen necessitats o responsabilitats econòmiques que només poden ser ateses a través del seu propi treball.

D’altra banda, la desesperació s’aprofundeix amb cada postulació per a una ocupació que és rebutjada i davant la falta de respostes positives als esforços per aconseguir feina.

Fases psicològiques de la desocupació en l’individu

A continuació, es presenten les principals conseqüències de la desocupació mitjançant una llista organitzada d’etapes. Un ordre cronològic amb els efectes d’estar aturat durant determinats períodes de temps.

 • Etapa inicial d’entusiasme

La fase d’entusiasme és un període que pot abastar els primers sis mesos a partir de la pèrdua de l’ocupació. Tot i que el subjecte no es troba satisfet amb el seu actual estat laboral, té la ferma convicció i confiança d’aconseguir una nova feina en el menor temps possible.

En aquest període l’impacte psicològic i els problemes de l’atur són relativament lleus, ja que normalment, predominen les actituds positives i les altes expectatives.

 • Període d’estancament

L’estancament és una fase es pot establir entre els 6 mesos i 18 mesos des de la pèrdua de l’ocupació. A el no haver trobat feina durant aquest període de temps, la desmotivació comença a fer efecte i s’entreveuen els primers símptomes de la desesperació.

Així mateix, apareix també la vergonya, la irritabilitat i l’ansietat com efectes psicològics de l’atur.

 • Etapa de desmotivació

La desmotivació sol presentar-se com un símptoma de la manca d’ocupació entre els 18 i 24 mesos des de la pèrdua de l’ocupació. És en aquest moment quan apareixen els sentiments relacionats amb el fracàs, baixa autoestima i desesperança.

Conclusió

La condició emocional de l’individu deriva en els principis de depressió fins a aconseguir una desmotivació i resignació total al seu estat de “aturat”. Aquests són alguns dels principals símptomes i conseqüències de la desocupació durant llargs períodes de temps. Una condició laboral que no només afecta la salut mental, sinó que a més, genera múltiples efectes sobre la salut general de l’individu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Teràpia online

Lectures que poden interessar-te

Te llamamos

  Subscribe to get 15% discount

  Si continúas usando este sitio, aceptas el uso de cookies. Más información

  Los ajustes de cookies en esta web están configurados para «permitir las cookies» y ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues usando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en «Aceptar», estarás dando tu consentimiento a esto.

  Cerrar