Centro Médico Psicologia

Claves para tratar un brote psicótico

Com tractar un brot psicòtic?​

Els brots psicòtics són els episodis que generen una percepció distorsionada de la realitat en aquelles persones que pateixen de trastorns mentals. En aquest sentit, és de summa importància saber com tractar un brot psicòtic i així evitar possibles desastres causats per aquests episodis.

Per a conèixer més a fons com tractar un brot psicòtic, és necessari familiaritzar-se amb el concepte de la psicosi. Un estat mental en el qual els pacients sofreixen d’una alteració en la seva percepció de la realitat.

L’aparició de brots psicòtics és el símptoma principal que caracteritza a la psicosi, provocant que els afectats no tinguin la capacitat de diferenciar la realitat de la fantasia. Així mateix, l’individu experimenta una sèrie de pensaments confusos causats per una ruptura de l’objectivitat per un temps limitat.

Motius que causen els brots psicòtics

Existeixen diversos elements que poden motivar l’aparició d’episodis psicòtics, entre els quals es destaquen factors com la genètica, així com factors externs que poden influir en aquesta mena de trastorns.

A continuació, s’esmenten alguns dels principals motius que solen ser responsables de l’aparició dels brots psicòtics:

Teràpia online
Reserva la teva cita ara

Trastorns mentals

Principalment els brots psicòtics es presenten en les persones que sofreixen trastorns mentals, detonant les al·lucinacions i els deliris. L’esquizofrènia, trastorn paranoide, bipolaritat i el trastorn límit de la personalitat, són les malalties mentals que generalment provoquen aquests episodis.

Herència

La predisposició genètica és un altre aspecte que pot influir en l’aparició de malalties mentals. Per aquest motiu, les probabilitats de sofrir aquests trastorns augmenten si existeix un historial clínic en els progenitors.

Factors ambientals i psicològics

La relació que tenen els factors ambientals i psicològics juguen un rol de summa importància en la salut mental de qualsevol persona. L’abús de substàncies, relacions disfuncionals, problemes econòmics i pèrdues importants, són alguns dels factors externs que poden deslligar un brot psicòtic.

Els traumes d’abús físic i mental, baixa autoestima, assetjament escolar i l’aïllament són els factors psicològics que influeixen en els episodis mentals.

Cómo tratar un brote psicótico

Símptomes d’un brot psicòtic

Els símptomes del brot psicòtic es caracteritzen pels deliris i les al·lucinacions que provoquen la inestabilitat mental. D’aquesta manera, el pacient experimenta un estat alterat de la realitat on pot veure imatges i escoltar veus que li incitin a cometre alguna acció.

Els deliris afecten l’objectivitat i percepció del pacient, generant una realitat distorsionada, per la qual cosa el pacient pot arribar a recrear en la seva ment escenaris de persecució. Aquests deliris poden afectar considerablement l’estabilitat mental de les persones en presentar-se sovint.

Així mateix, entre els principals símptomes dels brots psicòtics, es troben les al·lucinacions. Percepcions subjectives que no tenen lloc en la realitat i que existeixen només en la ment de l’afectat.

Les al·lucinacions obliguen el pacient a percebre visions, sons i olors que semblen reals, però no ho són.

Quins altres símptomes causen els brots psicòtics?

 • Pensaments confusos: en els episodis psicòtics generalment l’individu no pot concentrar-se, limitant les expressions verbals.
 • Falsos convencimientos: les persones creuen absolutament en les coses que falsament perceben per la seva inestabilitat mental, cap raonament és capaç de refutar aquesta idea.
 • Canvis afectius: la perspectiva personal d’una persona pot canviar sobtadament sense cap mena de causa, per la qual cosa la persona pot aïllar-se del seu entorn.
 • Canvi de conducta: la conducta varia dràsticament fent que les seves emocions i pensaments canviïn d’un moment a un altre, per la inestabilitat mental que ocasionen els brots psicòtics.

Tractament per a controlar els brots psicòtics

Buscar l’atenció correcta davant un primer episodi psicòtic és fonamental per a dur a terme el tractament el més ràpid possible. La ràpida atenció d’un professional mèdic és un element de gran importància per a tractar un brot psicòtic.

Els programes de tractaments conductuals són la millor opció en bregar amb els trastorns mentals i amb els seus episodis. Així mateix, permet que els pacients puguin conèixer la seva condició i experimentin una vida el més centrada possible.

Aquests programes compten amb un equip de professionals que treballaran amb el pacient i la família.

Teràpia par a la conducta

El pacient ha d’entrar en un programa que s’encarregui de controlar les seves accions en sofrir qualsevol tipus d’episodi. Els familiars també han d’incloure’s en la teràpia per a conèixer més sobre el tema i saber com ajudar al pacient el màxim possible.

Les persones han de reunir-se amb un terapeuta personal regularment perquè el professional pugui avaluar-lo i ajudar-lo. Les sessions tenen l’objectiu de guiar al pacient a manejar els constants símptomes i conèixer tècniques per a tractar un brot psicòtic.

Suport familiar

S’ha demostrat que els pacients que pateixen trastorns mentals tenen millors resultats quan les seves famílies els ajuden a complir les seves obligacions. Prendre els medicaments, dormir correctament, menjar, i cuidar de si mateixos, són els aspectes que ajuden a tractar aquestes malalties.

Els familiars han d’aprendre a com actuar davant idees i creences irracionals, la qual cosa beneficia completament a l’individu en els seus deliris i al·lucinacions. Així mateix, atendre i cuidar de totes les necessitats del pacient permetrà un avanç molt més senzill i fluid.

Dosis baixes de medicaments

Els actuals programes per a tractar els brots psicòtics tenen l’objectiu d’evitar costi el que costi l’ús excessiu de medicaments. D’aquesta manera, se’ls atorga una oportunitat als pacients de tenir un procés menys invasiu amb més oportunitats de participació personal.

L’objectiu del programa es basa a donar-li capacitat de decisió al pacient perquè juntament amb els professionals planifiquin el millor tractament possible.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Conclusió

Aprendre a manejar els símptomes

El que recomanem des de Centro Médico Psicología als pacients és que han d’aprendre a identificar els seus símptomes i a bregar amb les situacions psicològiques que poden experimentar. D’aquesta manera, l’habilitat que es guanyi en el procés els ajudarà al fet que puguin viure una vida el més normal possible.

Fer que la persona torni a les seves activitats diàries com l’escola o el treball és la raó principal dels programes conductuals per a tractar un brot psicòtic. Cal ressaltar, que la millor manera perquè l’individu comenci a sentir-se millor és començar a fer les coses que regularment feia.

Teràpia online

Lectures que poden interessar-te

Te llamamos

  Subscribe to get 15% discount

  Si continúas usando este sitio, aceptas el uso de cookies. Más información

  Los ajustes de cookies en esta web están configurados para «permitir las cookies» y ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues usando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en «Aceptar», estarás dando tu consentimiento a esto.

  Cerrar